13 Mayıs 2015 Çarşamba

Parasentez nasıl yapılır?

Sirozda ve diğer batın içi sıvı yapan nedenlerde sıvının etyolojisini araştırmak için parasentez yapılarak karın içerisinden sıvı örneği almak gerekir. Karın çevresinde normalden daha fazla su birikmesine assit denir. Karın içerisinden assit sıvısı alma işlemine parasentez denir. 

Akciğerler ile göğüs duvarı arasında kalan bölgede sıvı toplanması durumunaplevral efüzyon bu sıvıdan örnek alınmasına ise torasentez denir. Sadece assit sıvısının sebebini bulmak için yapılacak az miktarda teşhis amaçlı alınan sıvıya tanısal parasentez denirken, hastanın nefesini ve karın içi basıncını rahatlatmak amacıyla  litrelerce yapılan boşaltmaya boşaltıcı parasentez denir.


Karın duvarında Parasentez yapılacak yerin,  iğnesinin girilecek yerin seçimi

Parasentez yerinin seçiminde birkaç şeye dikkat etmek gerekiyor. Daha önceki Ameliyat izlerine yakın bölgelerin seçilmemesi önerilir zira bu bölgelerin hemen altında  bulunan bağırsakların bu bölgeye yapışma ihtimali mevcuttur. Fikse durumdaki bir bağırsak ise parasentez esnasında delinebilir bakteriyal kontaminasyona yol açabilir. Göbek hizasından simfisis pubise doğru uzanan hattın üzerinde sirotik hastalarda kolleteral damarları olabilir ayrıca orta hattan lateral duvara doğru dikey olarak inen hattada inferior EP gastrik arter geçmektedir bu bölgelerden da uzak durulması önerilir (bakınız resim). 
parasentez
İdeal parasentez alanı olarak sol alt kadranda anterior superior iliak krestten dan üç santim medial ve üç santim yukarı olan bölge kabul edilir. Hastayı hafifçe sola yatırırken 45 60 derecelik baş tarafını kaldırıyor olmak ise asit sıvısının bu bölgeye lokalize olmasının daha da artırıp sıvı alımını kolaylaştıracaktır. 

Dalak büyüklüğü olan durumlarda ise sağ alt kadran tercih edilebilir. Ancak sağ alt kadran tercih edildiğinde çekum bölgesindeki gazların dikkate alınması veya hepatomegali durumunun da gözönünde bulundurulması gerekir. İşlemden önce ultrason çekilmesi fayda sağlayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder