13 Mayıs 2015 Çarşamba

ASPİRASYON UYGULAMA TEKNİĞİ

1. Eller el yıkama standardına göre yıkanır.
2. Uygulayıcı maske veya yüz koruyucusu ve eldiven takar. Solunum sekresyonları ile kontaminasyon riski olan durumlarda önlük giyilir, kirlenme durumunda ve bir başka hastaya geçmeden önce değiştirilir.
3. Hastaya/ ailesine işlem hakkında bilgi verilir ve izin alınır.
4. Malzemeler temiz ve kolay ulaşılabilir bir alana yerleştirilir. Yaşa göre kullanılacak steril aspirasyon kateteri numaraları; bebeklerde
5- 8 Fr, çocuklarda 8-10 Fr, erişkinlerde 12-18 Fr dir. 5. Bir sakıncası yoksa işlem öncesi hastanın başı 20- 30° yükseltilir (semifowler pozisyonu). Bu pozisyonda orofarengeal aspirasyon yapılırken hastanın yüzü uygulayıcıya doğru dönük olmalı, nazofarengeal aspirasyonda boyun ekstansiyona getirilmelidir. Bilinci kapalı hastalarda ise lateral pozisyon tercih edilir.
 6. Hastanın oksijen satürasyonunun takibi yapılır.
7. Hastanın göğsüne havlu serilir ve bilinci açık ise öksürmesi konusunda açıklama yapılır.
 8. Aseptik teknikle kateter ve aspirasyon kiti açılır ve 100 ml steril/ distile su kullanılarak makinenin çalışıp çalışmadığı işleme başlamadan önce kontrol edilir.
 9. Aspiratörün basıncı yaşa uygun olarak ayarlanır. a. Yenidoğanda 50-100 mmHg, b. Çocuklarda 80-115 mmHg, c. Erişkinlerde 80-120 mmHg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder