13 Mayıs 2015 Çarşamba

 İlaçları Hazırlarken Dikkat Edilecek Noktalar 




  
  Parenteral ilaç uygulamalarında uygulayan kişinin deneyimli olması ve cerrahi aseptik kurallara uyması gerekir. Dikkat edilmesi gereken noktalar: 
- Hazırlık aşamasında enjektör, iğne ve ilaç hiçbir şekilde kontamine edilmemelidir. 
- Parenteral verilecek ilaç solüsyonlarının veya süspansiyonlarının steril, vücut pH’ına eşit (7.4) veya buna yakın pH’ta, izotonik ve pirojensiz olmaları gerekir. 
- Parenteral uygulamaya özgü bütün ilaçlar kesinlikle steril olmalıdır. 
- Büyük hacimde ve özellikle intravenöz yoldan verilecek ilaç solüsyonları için önemli olmak üzere, enjeksiyonluk solüsyonda partikül bulunmamalıdır. 
- Her parenteral solüsyon açılmadan önce son kullanım tarihi ve görüntü kontrolü yapılmalıdır. Son kullanım tarihi geçmiş olan veya bulanık olduğu görülen, içinde partikül bulunan, kabında çatlak olan veya sızdırdığı fark edilen hiçbir parenteral solüsyon kullanılmamalıdır. 
- Parenteral ilaçlar veya katkı maddeleri için mümkün olduğunca tek dozluk ampul veya flakonlar tercih edilmelidir. 
- Ampulün içerisine hava verilmemelidir (Çünkü ilaç ampulden taşarak zayi olabilir). 
- Tek dozluk ampul veya flakonlar içinde kalan solüsyonlar, daha sonra kullanılmak üzere birbirine eklenerek saklanmamalıdır.  Parenteral karışımların hazırlanmasına başlamadan önce “El Hijyeni Talimatı”na uygun olarak eldiven giyilmelidir. 
- Sadece içinde koruyucu bulunan ilaçlar, multidoz (çok kullanımlık) flakonlar halinde kullanılabilir. Bu tür kullanımlarda şu noktalara dikkat edilmelidir: 
--- Üretici firmanın önerdiği saklama koşullarına uyulmalıdır. 
--- Kullanım öncesinde multidoz flakonların giriş diyaframı %70’lik alkol veya antiseptik solüsyonla temizlenmelidir. 
--- Multidoz flakonların giriş diyaframına her defasında mutlaka steril bir iğne ile girilmeli ve dokunarak kontamine edilmesinden kaçınılmalıdır. 
--- Yukarıda belirtilen kurallara uyularak kullanılan ve saklanan multidoz flakonlar üzerinde yazılı olan son kullanım tarihine kadar kullanılabilir. 
--- Sterilitesi bozulan veya sterilitesinin bozulduğundan şüphe edilen multidoz flakonlar kullanılmadan atılmalıdır. 
--- Multidoz olarak kullanılacak olan ampul veya flakonlardan enjektöre çekilen ilaçların üzerine mutlaka hazırlandığı tarih-saat, ilacın adı ve enjektördeki miktarı belirten etiket yapıştırılmalı ve 24 saatten uzun süre saklanmamalıdır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder