13 Mayıs 2015 Çarşamba

Astigmat Nedir


Astigmat, en basit anlatımıyla gözünüzün en ön tabakası olan korneanın şeklinin bozularak ışığı doğru biçimde kıramamasıyla, görüntünün retinada bulanık olarak oluşmasına sebep olan görme bozukluğudur. 
Soldaki resimde görüntü doğru şekilde retinada odaklanıyor fakat sağdaki resimde korneanın ışığı doğru kıramamasından görüntü retinada oluşamıyor, odak kaydığı için retinaya yansıyan bulanık bir görüntü oluyor.
Solda normal bir kornea, sağda ise astigmat bozukluğuna sahi bir kornea. Bombeleşmeyi görebilirsiniz.


Kornea, normalde düzgün bir yuvarlaklığa sahiptir, astigmat rahatsızlığında ise yumurta veya beyzbol topu gibi eliptik bir basıklıkla dikey veya yatay ağırlıkla bombeleşerek tek odak notası iki odak noktası oluşturuyor. Bu sebepten dikey veya yatay bozulmalar olmakta. 

Normal gözün görüşü, astigmatlı birisinin görüşü, yatay odak ve dikey odağı aşağıda görebilirsiniz.

Özetle, dikey veya yatayda ağırlıklı olmak üzere bir bulanıklık varsa sizde astigmat var demektir. Yalnız öyle bir şey ki, ilk başlarda dikeyi yatayı geçtim, bulanıklığın bile farkında olmayacaksınız. 


Astigmat Nedenleri

Şu ana kadar okuduğum bütün görüşlerde astigmatın genetik kaynaklı bir göz kusuru olduğu söylenmiş. Bilgisayar, ışık ve diğer ekranlar ve gözleri aşırı hırpalama gibi eylemlerin ise bu bireyde var olan bu hastalığı sadece ortaya çıkardığı söylenmekte. 

Burada kafama takılan bir kaç şey var doğrusu;

- Genetik bir kusuru ortaya çıkaran etkenleri neden saymayarak önemsizleştirmek doğru mu?
- Bu etkenler, modern hayatta günümüzün neredeyse tamamında 10 yıl öncesine göre etki süreleri artmış haldeler. Ampirik bir gözlem olabilir ama ofisimizde 5 yıl önce işe başlayan arkadaşlarımızın çoğu son 2 yılda astigmat teşhisiyle gözlük kullanmaya başladı. Sürekli bir ekrana odaklanmanın bu hastalıkta en temel etken olduğunu bu temelde düşünüyorum. 
- Genetik olarak bu kusuru taşıyan kişilerin bu derece yoğun ekran etkileşimi ve sürekli odaklanmaya mağruz kalmaması durumunda bu kusurun ortaya çıkması ne kadar bir olasılıktır?

Bu yukardaki kuşkularımla ilgili ilk fırsatta bir kaç makale bulup okumak istiyorum. Ne yazık ki internette ilk karşımıza çıkan bilgiler sığ ve tek elden çıkmış gibi  sebeple burayı ileride düzenlemek için kısa tutuyorum.

Özetle şunu söyleyebilirim ki, temel varsayıma göre genetik olan astigmat, sizin hayatınızda gözünüzü ne kadar hırpaladığınıza göre ilerlemekte.


Astigmat Belirtileri

Astigmat, ilk aşamalarında anlaşılması biraz dikkat gerektiren bir göz kusurudur. Özellikle çocuklarda anlaşılması zor olduğundan muhakkak bi göz doktorunda muayne olunması gerekmektedir. Küçük yaşlarda tedavi edilmeyen astigmatlı çocuklarda göz tembelliği olabilmekteymiş.

Çocuklardaki belirtiler:
  • Gözleri kısarak bakma,
  • Okurken, okuma yapılan yüzeye iyice yaklaşma ve çok yakından okuma eğilimi,
  • Çocukların özellikle yazıları bozuk yazması,
  • Yürürken koşarken sebepsiz yere dengesini kaybedip düşmesi,
  • Çocuğun karşıya bakarken başın yan pozisyonda olması, başını sağa sola doğru eğerek karşıya bakması, astigmatizma ya da benzeri göz rahatsızlıklarını akla getirmekteymiş.
Yetişkinlerdeki belirtiler:
  • Bulanık görme, mesafe arttıkça netlik kaybı
  • Baş ve göz çevresinde ağrı - özellikle okuma yaptıktan sonra
  • Dİkey ve yatat çizgilerde bozulma
  • Okumada dikkat toplayamama, uzun paragraflarda harflerin üst üste binmesi
  • Gözlerin erken yorulması


Astigmat Tedavisi

Astigmat tedavisi mümkün olan bir hastalık. Ama tam bizim halk arasında "tedavi"den anladığımız iyileştirme, ilk sağlam haline geri dönüş anlamındaki tedavi değil.(Lazer operasyon hariç).

Astigmat üç şekilde tedavi edilebiliyor:


1- Gözlük

Klasik tedavi, göz doktorunuzun muaynesi sonucu size uygun göreceği gözlük ile tedavi. Gözlüğü sürekli kullanmalısınız. Sadece bilgisayar başında veya okurken kullanmanız pek de iyi bir şey olmayacaktır. 

Gözlük kullanarak astigmat numaranız azalıp yok olmaz. Bazı dönemler numara yükselebilir, bazı dönemlerde ise numaraların düşebileceği söylenmektedir.


2- Lens

Lens, gözlük kullanmak istemeyen kişilerin tercih edeceği bir alternatif olsa da lenslerin türü ve kullanımı gibi konuların birey için çok da kolay olmayacağı belirtilmekte. Düzenli ve düzensiz astigmat türlerine göre  lensle tedavi değişiklik göstermektedir. Bu konuda da muhakkak göz doktorundan detaylı bilgi almalısınız 


3- Lazer 

Astigmatlar için uygulanan lazer tedavilerinde de başarı oranları hızla yükseldiği söylenmektedir. Fakat her astigmat rahatsızlığına bu yöntem uygulanamakatadır. Hastaların sadece %50'sinin lazer tedavisine uygun olduğu söylenmektedir. Başarının en iyi olduğu grup sadece miyop olanlardır. Hipermetrop ve mix astigmat türlerinde başarı (lazer tedavi sonrası derece kalması) oranları %90-95'lere gerilemektedir. Hangi astigmatlı gözlere lazer uygulanabileceğine detaylı bir göz muayenesi, kornea kalınlığı, astigmatın tipi,uygulanacak kişinin yaşı, eşlik eden bir hastalığın olup olmadığından sonra karar verilebilir. 

Yine de gözlük kullanmak istemeyenler, kullanamayanlar ve astigmattan tamamen kurtulmak isteyenlerin tercih edebileceği yöntem olan Excimer Lazer yönteminin maliyeti elbette gözlük ve kontakt lensten çok fazla....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder