13 Mayıs 2015 Çarşamba

IM ENJEKSİYONDA KULLANILAN TEKNİKLER VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

Hava Kilidi Tekniği: İntramüsküler enjeksiyonlar sırasında bu teknik kullanılırsa, tahriş edici ilaçların cilt altı dokusunu tahriş etme olasılığı azalır. Enjektöre verilmesi gereken ilaç doğru dozda çekilir ve kontrol edilir. Bundan sonra enjektöre 0,2- 0,3 ml hava çekilir. İğnenin ucu yukarı bakarken bu hava kabarcığı üste silindirin ucuna yakın bir noktada durur. İğnenin ucu zemine çevrildiğinde ise, hava kabarcığı pistona doğru yükselir. Enjeksiyon yaparken enjektör hastanın dokusuna olduğu kadar zemine de dik tutulmalıdır. Enjektör eğimli tutulduğunda hava enjektörde kalacağından işlem amacına ulaşmaz. Çünkü tüm ilacın, ondan sonra da hava kabarcığı- nın kas dokusuna verilerek bir hava kilidi oluşması gerekir.
  Z Yol Teknik: Deri altı dokusu için aşırı derecede tahriş edici olan ve/ veya deri altını kalıcı şekilde boyayan demir gibi ilaçların intramüsküler enjeksiyonunda kullanılır. Ayrıca hava kilidi tekniğini de bu teknikle beraber kullanmak gerekir. Önerilen dozda ilaç çekildikten sonra 0,2-0,3 ml hava enjektöre çekilmelidir. Bundan sonra ilacın bulaşmış olduğu iğne çıkarılarak enjektöre yeni bir iğne takılır. Bu amaçla kullanılan en kısa iğne 3,75 cm olmalıdır. Aşırı şişman hastalarda 5- 7,5 cm’ ye varan iğneler ancak derin kas dokusuna ulaşabilir. Bu enjeksiyonda gluteus maximus ve gluteus medius gibi gelişmiş büyük kaslar kullanılır. Bazı kaynaklar vastus laterellus kasını da önermektedir. Deri ve deri altı dokusu pasif elin dış yanı ile 2,5 cm kaydı- rılır. Diğer el ile bölge temizlendikten sonra iğne dokuya ve zemine dik açıyı koruyacak şekilde batırılır. Dokuyu germeye devam eden elin baş ve işaret parmağıyla enjektörün alt ucu tutulur (Bkz. Şekil 5). Diğer elle aspirasyon yapıldıktan sonra ilaç dokuya verilir. Küçük enjektör kullanmak bu işleri kolay yapmaya yardım eder. İlaç verildikten sonra iğne 10 sn kadar dokuda bırakılır. Bu sırada verilen ilaç bir miktar doku arasına yayılmış olur. İğne geri çekilir çekilmez yana kaydırılmış olan doku serbest bırakılmalıdır ki ilaç iğnenin açtığı delikten yukarı sızmasın. Ayrıca bu sızmayı hava kilidi de engeller. Doku serbest bırakıldığında iğnenin deri, deri altı ve kas dokusunu kat ettiği yolların birbirinden bağlantısı kesilmiş olur. Dokuya bir süre hafif bir basınç uygulanmalıdır. Ovma hareketi ilacın yukarı sızmasına neden olabileceği için yapılmamalıdır.
Dikkat Edilecek Noktalar
• Hastanın mahremiyetinin korunmasına özen gösterilmelidir.
 • 3 yaşından küçük çocuklarda IM ilaç uygulamalarında vastus lateralis kası kullanılmalıdır.
 • 2 yaşın altındaki çocuklarda en fazla 1 ml, yetişkinlerde en fazla 5 ml ilaç uygulanmalıdır.
• Yanık, skar ve inflamasyon olan bölgelerin altındaki kas dokusuna enjeksiyon yapılmamalıdır.
 • Antiseptik solüsyon olarak % 70’ lik alkol veya batikon kullanılmalı (yenidoğanlar hariç) ve etkili olabilmesi, ağrıya neden olmaması için silme işlemi 30 sn sürmeli ve kuruması için 10 sn beklenmelidir.
• IM enjeksiyon ile ilişkili beklenmeyen sonuçlar:
a. Ağrı: Kasın yeterince gevşememesi, ilaç veya antiseptik maddenin SC dokuya sızması gibi nedenlerden dolayı oluşur.
 b. Steril apse oluşması: Aynı bölgeye sık enjeksiyon yapılması ve ilacın o bölgede birikmesi sonucu oluşur. Enjeksiyon bölgeleri arasında rotasyon yapılması ile bu durum önlenebilir.
 c. Aspirasyon sırasında kan gelmesi: Uygulama sonlandırılmalı ve ilaç tekrar hazırlanarak işlem yinelenmelidir.
 d. Sinir-doku hasarı: Hasar durumunda ağrı ve his kaybı olur. Bu bölge, enjeksiyon için tekrar kullanılmamalıdır.
 e. Eğitim eksikliği: Hastanın ilacın amacı, dozu, etki ve yan etkilerini bilmemesidir. Eğitimin tekrarlanması gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder